Χαιρετισμός Δημάρχου
Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
κ. Ιωάννη Σταθά
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η κωμόπολη της Υπάτης ήταν το ηγετικό επίκεντρο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή. Κτισμένη σε ένα στρατηγικό σημείο στους πρόποδες της Οίτης, σε ένα ''αόρατο μεταίχμιο τόπων και ανθρωπίνων πραγμάτων'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτριος Δημητρίου, ο Νικηφόρος Αντάρτης της Ρούμελης, αποτέλεσε στόχο των γερμανικών στρατευμάτων, πληρώνοντας συχνά βαρύ φόρο αίματος. Προανάκρουσμα των ναζιστικών εγκλημάτων ήταν η εκτέλεση των 16 αντρών στην ανατιναγμένη γέφυρα του Γοργοπόταμου τον Δεκέμβριο του 1942.
Και αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα της 17ης Ιουνίου 1944, μία εβδομάδα ακριβώς μετά τη Σφαγή του Διστόμου, όταν άνδρες του Συνταγμάρχη των Βάφεν Ες Ες Καρλ Σύμερς, του σφαγέα της Κλεισούρας και του Διστόμου, κατέλαβαν την Υπάτη μην αφήνοντας καμία έξοδο διαφυγής στους κατοίκους. Στη συνέχεια εισέβαλαν σε σπίτια, καφενεία και καταστήματα και άρχισαν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ανατίναξαν και πυρπόλησαν τα κτίρια και τις βυζαντινές εκκλησιές της πόλης. Σε ένα πρόχειρο σημείωμα ο γραμματέας της Κοινότητας γράφει: ''Επυρπολύθησαν άπασαι αι οικίαι, τα καταστήματα... Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επί το ερείπιον εστάθη η Ελευθερία''.
Το όραμα της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης ήταν άλλωστε αυτό που ενδυνάμωσε τον ελληνικό λαό για να αντισταθεί στο ναζισμό και το φασισμό. Στο όνομα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δόθηκαν και θα δοθούν αγώνες.
Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στους εκτελεσμένους της Υπάτης και απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Λαμιέων κ.Ευθύμιο Καραΐσκο: "Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν".
Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς
ΚΛΩΝΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Στην κατάφυτη πλαγιά του Γουλινά, ανάμεσα σε πλατάνια, δρυς .πουρνάρια αλλά και πολλά οπορωφόρα δέντρα, όπου τα τιτιβίσματα των πουλιών ενώνονται με το ήχο από το κελάρισμα των γάργαρων νερών, ένα μικρό χωριουδάκι στέκεται αγέρωχο. Το γραφικό Κλωνί, μόλις 2 χλμ. από την Σπερχειάδα Φθιώτιδας ατενίζει το κάμπο του Σπερχειού ποταμού. Η τοπική παράδοση θέλει το χωριό να είναι χτισμένο πολύ ψηλότερα, περιμετρικά του Αγίου Νικολάου (σημερινό ξωκλήσι της Παλαιοβράχας.
Αναγνώστες
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020
Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας για την Υπάτη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου